این روزها رسانههای مشهور به "اصولگرا" در موردِ مطلبی از وبگاهِ ویکیلیکس زیاد مینویسند و میگویند. محتوای مطلبِ ویکیلیکس این است که آقای دکتر سیدعطاءالله مهاجرانی از حکومتِ عربستان سعودی برای دورهی چهارسالهی تحصیلِ فرزندشان در انگلستان تقاضای کمکِ مالی کرده بودهاند (حدودِ شصتوپنجهزار پوند)، و چکی با یکچهارمِ این مبلغ در وجهِ سفارتِ المملکة العربیة السعودیة در لندن صادر شده است. گزارشِ الف در این مورد نسبتاً مبسوط است. (گزارشها در این مورد ساکتاند که آیا در سه-چهار سالِ بعد از تاریخِ این سند هم چکِ دیگری برای این مصرف صادر شده است یا نه.)
علاقهی من به آقای دکتر مهاجرانی صرفاً مربوط میشود به بعضی کارهایشان در دورانِ وزارتِ فرهنگ و ارشاد اسلامی (۱۳۷۹-۱۳۷۶) و نیز قدرتِ سخنوریشان، و خیلی برایم مهم نیست که این داستانِ کمکِ عربستان به ایشان واقعیت داشته باشد یا نه. و اصلاً، حتی اگر قرار نبوده باشد که این پول صرفِ درسخواندنِ کسی بشود، برایم روشن نیست که پولگرفتنِ ادعاییِ آقای مهاجرانی—در زمانی که مسؤولیتِ حکومتیای در ایران نداشتهاند—فینفسه کارِ بدی بوده باشد (اخلاقاً بد، یا در تعارض با حبِّ وطن). دو نکته میخواهم بگویم.
اول (و جدیتر) این سؤال است که اصولگرایان آیا علیالاصول برای مطالبِ ویکیلیکس اعتباری قائل هستند یا نه. فیالمثل اگر فردا این وبگاه چیزی منتشر کرد که به ضررِ اصولگرایان بود (یا مخالفانِ اصولگرایان اینطور گمان میکردند)، آیا استناد به ویکیلیکس هنوز هم اعتباری خواهد داشت؟
نکتهی دوم در موردِ نحوهی برخوردِ روزنامهی کیهان با این موضوع است. مبالغِ ادعاشده را مقایسه کنید:
بر اساس سند منتشر شده ویکی لیکس سفارت عربستان در لندن هزینه بیش از 12 هزار پوندی برای هرسال تحصیلی(4 سال_از 2011 تا2015) و مبلغی بالغ بر 4256 پوند برای هزینههای زندگی آقازاده مهاجرانی را تامین میکند.
در این اسناد مردی که از سوی مدعیان اصلاحطلبی«زینت کابینه اصلاحات» معرفی میشد و پشت صحنه حمایت از نشریات زنجیرهای (پایگاه مطبوعاتی دشمن) قرار داشت، رسما به نام بورسیه فرزند خود درخواست پول از وزارت خارجه دولت فخیمه عربستان میکند و سعودیها نیز قریب 70 میلیون پوند (رقمی بالغ بر 360 میلیون تومان) را به عنوان «هدیه» به وی میپردازند.
بنا را بر این میگذارم که نویسندهی مطلبِ کیهان قصدِ فریبِ خوانندگاناش را نداشته وقتی که مبلغِ کمتر از هفتادهزار پوندی را بیش از هزاربرابر کرده است. تبدیلِ "هزار" به "میلیون" حتماً سهوالقلم بوده است (چنان که از معادلِ ریالیاش پیدا است)، و روزنامهی کیهان حتماً خطایش را اصلاح خواهد کرد.
توصیهی کتاب است که دشمنی با گروهی وادارتان نکند که از عدالت فاصله گیرید (۵:۸).